WECHAT & SOCIAL MEDIA

Chinees social media staat vol met kansen.

WECHAT ALS CHINA'S #1

Facebook, Twitter, Youtube, Instagram, Pinterest, Reddit, Wetransfer: Zijn allemaal en zelfs meer geblokkeerd in China.

Maar vergis je niet: Social media is groter en belangrijker in China dan elk ander land in de wereld.

Met goed gebruik wordt het uw beste marketing tactiek.

Nadenkend over hoe belangrijk Facebook, YouTube en Instagram zijn voor uw Online Marketing. In China komt dit allemaal samen in WeChat - en meer.

Het begon in 2011 voor het sturen van berichten en in minder dan 5 jaar is het gegroeid naar 800 miljoen actieve gebruikers - 70 miljoen buiten China.

Simpel gezegd is het de nummer 1 social media platform in China en moet het de basis zijn voor elke strategie om potentiele Chinese klanten te kunnen bereiken.

In het Westen willen we graag bijhouden hoeveel actieve gebruikers er zijn, hoe vaak ze per dag online zijn geweest op het platform etc. De enige manier om WeChat te beschrijven is dat de Chinezen leven in WeChat: Gamen, apps, berichten sturen, geld overmaken, bestellen van een taxi, kortingen krijgen en deals, E-Commerce, betalen van rekeningen en zelfs betalen in de winkels: het gebeurd allemaal hier.

WeChat
WeChat facts

BASIC FACTS

 • WeChat is Chinees - uitgebracht in 2011 door Tencent, het bedrijf met de hoogste waarde in China (augustus 2016).

 • WeChat heeft ongeveer 1 miljard accounts

 • Meer dan 800 miljoen actieve gebruikers - 70 miljoen buiten China

 • Het is een van de grootste berichten app op zichzelf kijkend naar maandelijkse actieve gebruikers in de wereld.

 • WeChat is een combinatie van Twitter, Facebook, Messenger & LinkedIn - en veel meer.

 • WeChat is de snelst groeiende communicatie platform in China.

 • Bedrijven, klanten etc. kunnen registreren voor een public account op WeChat - waardoor het mogelijk is om interactie te hebben met volgers en ze informatie te geven en services en nieuws aan te bieden.

 • Aan het einde van 2015, het aantal public accounts was al meer dan 14 miljoen.

 • Organisaties en bedrijven kunnen zich aanmelden voor een verified, officieel, public account.

 • De app is voor Apple en Android apparaten.

GEBRUIKERS FEITEN

 • 76% van de gebruikers geven 100RMB per maand uit of maken het over via WeChat (vaak in combinatie met Rode Enveloppen) 

 • WeChat nieuws heeft nieuws websites en TV gecombineerd en overgenomen 

 • 61% van de WeChat gebruikers openen WeChat meer dan 10 keer per dag

 • 28% van de gebruikers hebben meer dan 200 vrienden, dat is 2 keer zoveel dan vorig jaar

 • Meer dan 90% van de gebruikers gebruikt WeChat elke dag

 • 61.4% van de gebruikers checkt 'Moments' elke keer als ze WeChat openen

 • 67.5% van de WeChat gebruikers zijn mannen

 • 35.8% van de WeChat Read gebruikers zien een stijging in de hoeveelheid die ze lezen; meer dan 25% van de WeChat Sport users zien een stijging in hun fysieke activiteit

 • 62.6% van de gebruikers gebruiken life-style functies op WeChat, de top bestaat uit: mobile top-up, bioscoop kaartjes aankopen, betalingen voor restaurants/tickets.

 • Meer dan 25% van de WeChat Official accounts zijn over het algemeen in de General News categorie; de service industrie heeft meer dan 20% van alle officiële accounts.

Social media in China

HOE BEREIKT U CHINESE REIZIGERS

Een woord vat samen waar je de Chinese FIT's kunt en moet bereiken: Online

Facebook, Instagram, Google, YouTube etc. zijn allemaal geblokkeerd in China.

China heeft haar eigen, erg populaire en erg levendige - social media platforms met veel meer competitie en een hogere graad van innovatie dan in de Westerse social media.

Deze vormen van social media kunnen worden opgedeeld in algemeen social media en travel gerichte social media

ENIGE KEY SOCIAL MEDIA VOOR TOERISME

WeChat

De belangrijkste social media in China. Maakt directe communicatie tussen account eigenaar en follower mogelijk. 762 miljoen gebruikers (2016). Het is een groot multifunctioneel platform met veel opties zoals, sms'en, foto's, video's en spraakberichten om alle communicatie mogelijk te maken. 

WeChat
Weibo

Sina WeiBo

Erg gelijkwaardig aan Twitter. Het is bespreekbaar hoe populair het is. Jongeren kunnen er in ieder geval bijeenkomen en informatie delen en sociale problemen bespreken. Voor nu heeft het 212 miljoen actieve gebruikers (2015). 

Youku

China's grootste video share website. 232 miljoen gebruikers (2015). Met duizend video's van boggers, maakt Youku duidelijk dat de gebruikers altijd op de hoogte zullen zijn van de dingen die in China gebeuren. Met de begeleiding van de 3 'Quicks' quick play, quick release and quik research heeft Youku in 2014 een record van 600 miljoen viewers per dag gehaald.

Youku
Baidu

Baidu Lvyou

Baidu is de Google in China en Baidu's travel forum ('Lvyou = travel) is de nummer 1 forum voor het delen en uitwisselen van reis verhalen, tips etc. Bijna alle inhoud wordt gemaakt door de gebruikers zelf (P2P)

Mafengwo

De grootste zelfstandige reis bureau website in China. De meeste inhoud is gebruikers gerelateerd (P2P). Met meer dan 60,000 beschikbare bestemmingen over de hele wereld. Met als doel het verstrijken van betrouwbare informatie, Mafengwo helpt self-service reizigers om een perfecte trip te plannen. Tot 2015 heeft het wel over 100 miljoen bezoekers gehad, waarvan 80 miljoen maandelijks actieve gebruikers zijn. 

Mafengwo
Qyer

Qiongyou

Qyer is opgericht in 2004 en heeft op dit moment 40,000 bestemmingen overzee. De 'Instagram voor Chinese reizigers'. Het zorgt voor veel reis-gerelateerde diensten inclusief het boeken van een ticket, hotel reserveringen en het regelen van een visa. De website heeft op dit moment meer dan 10 miljoen gebruikers. De focus ligt op foto's en korte filmpjes. Meeste inhoud wordt gemaakt door de gebruikers zelf (P2P).

The new Chinese tourist is no different from the rest of us:
They crave authenticity and a great travel experience - and they are willing to pay for it, but not too much.
Our mission is to help them travel beyond expectations.