WECHAT & SOCIAL MEDIA

Det flödar av möjligheter på sociala medier.

WECHAT: KINAS VIKTIGASTE SOCIAL MEDIA PLATFORM

Facebook, Twitter, Youtube, Instagram, Pinterest, Reddit, Wetransfer: alla dessa och många därtill är blockerade i Kina.

Men missta dig inte: Social media är större och viktigare i Kina än något annat land i världen.

Om du gör det rätt är det den bästa marknadsföringskanaler i Kina.

Funder över hur viktiga Facebook, YouTube and Instagram ät för er marknadsföring online. WeChat är alla dessa i en och samma plattform.

WeChat började använda 2011 som en SMS app, och på mindre än 5 år har det växt till 800 miljoner aktiva användare i Kina och 70 miljoner användare utanför Kina.

WeChat är i särklass nummer 1 bland alla social medier i Kina och måste vara med i strategin för att kunna nå potentiella kinesiska kunder.

I västvärlden gillar vi använda oss av siffror av aktiva användare och hur många gånger man har besökt en viss plattform på den dag för att mäta resultat. Det enda sättet att beskriva WeChat är att kineserna ’lever’ i den: du kan spela spel, skicka direktmeddelande, föra över pengar, beställa taxi, få rabatt och olika dealkoder, betala räkningar och betal i butiker. Man kan göra allt med Wechat. 

WeChat
WeChat facts

FAKTA OM WECHAT

 • Wechat är kinesiskt – lanserades 2011 av Tencent. Kinas mest värdefulla företag (Augusti 2016).

 • WeChat har ca. 1 miljard användare.

 • Mer än 800 miljoner aktiva användare – 70 miljoner utanför Kina.

 • Det är en av de största i världen fristående meddelande app som har mest aktiva användare i månaden.

 • WeChat är en kombination av Twitter, Facebook, Messenger & LinkedIn och mycket mer.

 • WeChat är den snabbaste växande kommunikationsplattformen i Kina.

 • Företag, städer etc. Kan registrera offentliga konton på WeChat- vilket möjliggör det för dem att publicera i flöden och interagera med prenumeranter och kunna förse dem med tjänster och nyheter.

 • I slutet av 2015 hade antal offentliga WeChat konton nått över 14 miljoner

 • Organisationer och företag kan ansöka om en verifierad, officiell, offentligt konto.

 • Appen funkar på både iPhone och Android.

FAKTA OM ANVÄNDARE

 • 76% av användarna överför/spenderar mer än 100 RMB i månaden via WeChat(ofta med användning av Red Envelopes).

 • WeChat news har tagit över både nyhetssidor och TV som nyhetsförmedlare

 • 61% av alla WeChat användare öppnar WeChat appen mer än 10 gånger per dag.

 • 28% av alla användare har mer än 200 vänner, den är en fördubbling från förra året.

 • Mer än 90% av användarna använder WeChat varje dag.

 • 61.4% av användarna tittar ’Moments’ varje gång de öppnar WeChat.

 • 67.5% av alla WeChat användare är män.

 • 35.8% av WeChat Read användarna läser mer än vad de gjorde förr. Mer än 25% of  WeChat sportd användarna märker av att deras fysiska aktivitet ökade.

 • De väsentligaste anledningen att dela artiklar och nyheter på WeChat är: värde för användarna intresse och ’emotional värde’.

 • 62.2% av användarna använder livsstil funktionen. De mest populära är: mobil ’top-up’, köpa biobiljetter och biljetter i allmänt och betala restaurangbesök.

 • Mer än 25% av WeChats officiella konton tillhör kategorin ’General News’. Serviceindustrin utgör ca 20% av alla officiella konton.

Social media in China

HUR MAN NÅR DE KINESISKA RESENÄRERNA

Det ord som summerar var man kan nå det kinesiska FSTs är: Online.

Då Facebook, Instagram, Google, YouTube etc. är blockerade,så har Kina skapat sina egna extremt populära och väldigt flitigt använda sociala medier. De har mycket tuffare konkurrens och med större innovativitet än de västerländska.

Dessa kan delas upp som ” general social media” och ” travel specific social media”.

UTVALDA SOCIAL MEDIER SOM ÄR RELEVANTA INOM TURISM

WeChat

Är i särklass den viktigaste social media plattformen i Kina, utvecklat av Tencent. Möjliggör en direkt dialog mellan märken/städer och följare. 762 miljoner användare (2016). Det är ett perfekt multifunktionellt plattform som kan användas för meddelande, bilder, videos och röstmeddelande för att uppnå interaktion av många slag.

WeChat
Weibo

Sina WeiBo

Kan bäst beskrivas som Kinas svar på Twitter. Innan WeChat lanserades var Weibo det viktigaste sociala mediet i Kina, inte minst av yngre användare.  212 miljoner aktiva användare (2015)

Youku

Är den största sidan i Kina att dela videos på, den har samma funktioner som Youtube.  Där postar tusentals videobloggare. De jobbar med ordet ”quick”, quick play, quick release and quick research. Youku redovisade 600 miljoner visningar per dag under 2014.

Youku
Baidu

Baidu Lvyou

Baidu är Kinas Google. Baidus reseforum  (’Lvyou’=travel) är det största forumet att publicera och byta reseupplevelse, berättelse och tips. Nästan allt innehåll är skapat av användarna. (P2P)

Mafengwo

Mefengwo är en av Kinas största reseplanering sida som är gjord av användare (FST). Hemsidan fungerar i princip som en öppen blogg där folk postar sina artiklar och bilder från sina utlandsresor. Målsättningen är att erbjuda pålitliga information om olika destinationer. Fram tills 2015 har hemsidan haft över 100 miljoner användare, varav 80 miljoner är aktiva varje månad. Innehållet är skapat av användarna. (P2P)

Mafengwo
Qyer

Qiongyou

Qyer.Com grundades 2014 och har nu nått 40.000 destinationer världen över. De erbjuder olika tjänster som har med resande att göra, såsom boka flygbiljetter, reservera hotell och hjälper till med visum. Hemsidan har nu 10 miljonerna användare, 5 miljoner av dem besöker via mobilen. Qyers produkter är Qyer App, Qyer Pocket, Original, Schedule Assistant, Qyer Discount and Qyer Laboratory.

The new Chinese tourist is no different from the rest of us:
They crave authenticity and a great travel experience - and they are willing to pay for it, but not too much.
Our mission is to help them travel beyond expectations.