MÖT DE KINESISKA TURISTERNA

Anpassa dig eller dö.

INCOMPREHENSIBLE INCOME GROWTH

I rapporten ‘The Keys to the Kingdom’, drog Boston Consulting Group slutsatsen att” Enligt deras undersökningsresultat så kommer fördelningen av inkomsten i städer skifta de kommande 10 åren. Riktigt så förväntas det tillgängliga inkomsten per capita dubblas på ca 600 platser i Kina mellan 2010-2020”.

”2020 kommer troligtvis medelklassen i Kina fördubblats och medelklassen (både övre och undre) kommer nästintill fyra gånger så mycket ” Mer än 130 miljoner hushåll i städer kommer att leva som medelklass eller högre.

Faktum är att nu efter en längre period så börjar kineser bli rikare, just nu pågår en förändring  på de ekonomiska planet, då stora delar växlar kineserna till medelklass och nu har pengar att spendera på produkter och resor.

Urban household annual income
Urban disposable annual income
Urban Middle and Affluent Class Population 2010Chinese travelers
Urban Middle and Affluent Class Population 2020

ONLINE ÄR DET ENDA STÄLLET ATT NÅ FSTS & KONSUMENTERNA

I rapporten ‘The Keys to the Kingdom’ menar Boston Consulting Group att “2005 behöver ett företag finnas på 70 orter för att kunna nå 70% av Kinas medelklass och förmögna kunder”. Vid 2020 kommer man behöva finnas på 400 orter för samma resultat.

Med andra ord: Börjar en stor ökning i inkomster ske på olika platser i Kina och inte bara i Tier 1 och Tier 2 städerna. Detta skapar stora möjligheter för västerländska företag – men om man ser på det realistiskt så kommer endast en handfull av företagen att kunna få potentiella kunder genom traditionella försäljningskanaler, reseagenturer etc.

Lyckligtvis är alla potentiella kunder inom räckhåll med smart marknadsföring online.

630 MILJONER MEDELKLASS KONSUMENTER

Kinas samhälle förändras bortom all igenkänning - det är en process som drivs av Kinas nya medelklass, vilket nu är ett högre nummer än hela USAs befolkning.

Fakta: 2000 var endast 4% av hushållen i städerna medelklass. 2022 förväntas det att nå 630 miljoner vilket är 75% av alla hushållen i städerna och 45% av hela landets befolkning.

Ökningen av välståndet har resulterat att konsumenterna blir mer vana vid större variation av produkter och märken. I denna processen blir de även mer självständiga och sofistikerade.

Samma trend påverkar även de kinesiska turisterna som åker internationellt – från gruppresor med väldigt låg kvalitet till självständiga resenärer.

Emerging middle class around the world
Chinese travelers

LITE FAKTA OM MEDELKLASS KONSUMENTERNA

  • Kina är den andra största marknaden i världen när de gäller digitalkameror, 1 ligger USA. Kineser köper lika många digitalkameror än Japan, South Korea and Singapore tillsammans.

  • Kina är störst i världen i marknaden av laptops.

  • Kineser börja använda helt nya produkter för dem. T.ex: försäljningen av sköljmedel har med 20% årligen de senaste 8 åren. Det överstiger försäljningen i Tyskland.

  • Konsumenternas vanor ändras snabbt. 1999 när Starbucks öppnade sin första butik i Kina ”visste” alla att kineser inte dricker kaffe – det är för bittert. Idag har Starbucks mer än 1500 butiker i Kina som alla är packade med kineser...som dricker kaffe.

  • Även produkter som smör, ost och mjölk- som var för en tid sen var helt främmande för kineser – börjar nu bli standard produkter i de kinesiska hushållen.

VARFÖR ÄR DET VIKTIGT?

Med 150 miljoner internationellt resande varje år och den snabba förändringen i hur de reser så är det orimligt att generalisera informationen om de kinesiska turisterna
.
Vi blir ständigt förbluffade av rapporter där det påstår att de delar med sig om relevant information om de kinesiska turisterna. Men i själva verket ger de meningslös information såsom ”60% är mellan 25-45 ” och ”80% har en årsinkomst på 10.000 euro eller högre”.

Faktum är att den kinesiska turismen undergår en stor förändring – precis som den kinesiska marknaden har gjort de senaste 15 åren. Det bästa rådet att ge är att blicka framåt och inte fastna i de gamla åsikterna och tankarna om den kinesiska turismen.

Expenditures on outbound tourism

GRUPPRESOR

Hur fick de kinesiska turisterna deras dåliga rykte

Kinas 1sta generations turister blev kategoriserade att lägga lite fokus på att uppleva den lokala kulturen på de platser de besökte. Kineserna själva summerade detta med frasen:上车睡觉,下车拍照. (”Gå på bussen: Sova. Gå av bussen: Ta Kort”.)

Denna formen av resor var skapade av giriga resebyråer. Som hellre tjänade mer pengar än att bjuda sina kunder på en upplevelse för livet.

Resultatet efter detta har kineserna blivit behandlade som 2 klassens turister. Men ju rikare Kina blir ju mer sofistikerade blir kineserna. De vill vidga sina horisonter de vill även inte vara omgivna av endast andra kineser på resan de vill uppleva den lokala kulturen, konsten, historien och maten.

ÖSTEUROPA BLOMMAR

Kineserna är väldigt trötta att bli kategoriserade som ”vi gör oss av med dem så snabbt vi får deras pengar” turister. Över hela västra europa har företag och organisationer hellre siktat på att få in pengar än att verkligen bjuda dem på en unik upplevelse.

Mer och mer butiker och hotell – även länder- börjar inse att den nya kinesiska turisterna vill bli behandlade precis som alla andra kunder.

Dessa trender ”eldas” också på av den blomstrande turismen i östeuropa, där blir de uppskattade och inte stöter på så många andra kineser. Det är även konkurrens i prisväg.

Statistics
Europe

DET ÄR VÄLDIGT OKOMPLICERAT

Så lösningen är enkel: Om du har en affärsstrategi där ni satsar på guidade grupper så kommer du endast nå den en liten del av en stor marknad.

Om ni istället satsar på att erbjuda en kvalitetsrik upplevelse till de nya kinesiska turisterna kommer ni nå ut till en större marknad.

Här på Shanghai Jungle är vi engagerade  att skapa de bästa och mest kvalitets innehållande resorna för de nya kinesiska FTSs och att hjälpa städer, sevärdheter, hotell, butiker och restauranger som är redo att satsa på det.

The new Chinese tourist is no different from the rest of us:
They crave authenticity and a great travel experience - and they are willing to pay for it, but not too much.
Our mission is to help them travel beyond expectations.