TALÁLKOZZ A KÍNAI TURISTÁKKAL

Megszoksz vagy megszöksz.

ÉRTHETETLEN JÖVEDELEMNÖVEKEDÉS

Boston Consulting Group által közzétett „The Keys to the Kingdom” cikkben arra a következtetésre jutott, „hogy a jövedelem a városi lakosság körében felfelé tolódik az elkövetkezendő tíz évben. Sőt, az egy főre jutó rendelkezésre álló jövedelem várhatóan megduplázódik közel 600 helyszínen 2010 és 2020 között Kínában”. 

„2020-ra a kínai városi középosztály mérete valószínűleg megduplázódik és a tehetős középosztály (felső és alsó) csaknem négyszeresére fog növekedni. Több, mint 130 millió városi háztartás fog a középosztálybeli vagy annál magasabb szinten élni”.

A lényeg: Hosszú idő után a kínaiak egyre gazdagabbá válnak, jelenleg mi vagyunk ennek a jövedelmi átalakulásnak a szemtanúi, ahol nagy része a lakosságnak elmozdul az igazi középosztály felé, továbbá akik komoly összegeket fordítanak fogyasztási cikkekre és utazásra. 

Urban household annual income
Urban disposable annual income
Urban Middle and Affluent Class Population 2010Chinese travelers
Urban Middle and Affluent Class Population 2020

ONLINE AZ EGYETLEN ESZKÖZ ARRA, HOGY A ELÉRJÜK A FIT-ET & FOGYASZTÓKAT

A Boston Condulting Group az is megjegyzi a „The Keys to the Kingdom-ban” : „2005-ben egy vállalatnak hozzávetőlegesen 70 helyen kellett jelen lennie, ha el akart érni 70%-ot a kínai középosztály és jómódú fogyasztók köréből. 2020-ig e fogyasztók kiszolgálásához már több, mint 400 hely lesz szükséges.”

Más szavakkal: a reáljövedelmek növekedése zajlik egész Kínában, és nem csak a 1. szintű és 2. szintű városokban. Ez végtelen új lehetőséget kínál a nyugati cégek számára – de reálisan csak egy maroknyi képes közülük elérni a potenciális turistákat és fogyasztókat a hagyományos kiskereskedelmi csatornákon, utazási irodákon stb. keresztül. 

Szerencsére, az okos online marketing segítségével mind elérhető közelségbe van. 

630 MILLIÓ KÖZÉPOSZTÁLYBELI FOGYASZTÓ

A kínai társadalom a felismerhetetlenségig átalakul – a folyamat mögött az újonnan megjelenő új városi lakosság áll, akinek a jelenlegi mérete nagyobb, mint a teljes amerikai lakosság. 

A tények: 2000-ben mindössze a városi háztartások 4%-a volt középosztály. 2022-ben várhatóan ez a szám eléri a 630 milliót – ami megegyezik a városi háztartások 75%-val és a teljes népesség 45%-val. 

Említeni sem kell a jólét növekedése eredményeként a fogyasztók egyre inkább hozzászoktak a különböző fogyasztói termékekhez és márkákhoz – és emellett a folyamat még kifinomultabb és egyéni a preferenciájukat tekintve. 

Nagyon hasonló trendek alakítják most át a kimenő turizmust – elmozdulás figyelhető meg az alsókategóriás gyenge minőségű csoportos utazás termékeiről a FIT felé.

Emerging middle class around the world
Chinese travelers

NÉHÁNY ADAT A KÖZÉPOSZTÁLYBELI FOGYASZTÓIRÓL

  • Kína a második legnagyobb piac a digitális fényképezőgépeket tekintve a világon, csak azért második, mert az Egyesül Államok több egységet vásárol, mint Japán, Dél-Korea és Szingapúr együttvéve. 

  • Kína a világ legnagyobb piaca a hordozható számítógépeket tekintve.

  • A kínaiak meglepetésszerűen kezdenek használni teljesen új termékeket. Például, az eladás a mosodai vízlágyító iránt évi 20%-kal növekedett az elmúlt 8 évben és az értékesítés meghaladja a németországi adatot.

  • A fogyasztói szokások meglepetésszerűen változnak. 1999-ben, amikor a Starbucks megnyitotta első üzletét Kínában, akkor mindenki „tudta”, hogy a kínaiak nem isznak kávét – az túl keserű volt. Ma a Starbucksnak több, mint 1500 üzlete van Kínában. Tele kínaival – akik isznak kávét. 

  • Még az olyan termékek is, mint a vaj, sajt és a tej – ami eredetileg teljesen idegen a kínai fogyasztóktól – egyre rendszeresebb jelenlévőivé válnak a kínai konyhának.

MIÉRT FONTOS EZ

A 150 millió nemzetközi utazóval és a gyors változással az utazás módjában nem sok értelme lenne általánosítani az információkat a kínai turistával kapcsolatban. 

Továbbra is csodálkozunk az elemzéseken és jelentéseken, amelyek releváns információkkal szolgálnak az „új kínai turistával”- csak azért, hogy előálljunk jelentéktelen és általános leírásokkal, mint például: „60% a 25 és 45 közötti, és 80% éves jövedelme 10.000 euró vagy ennél magasabb”. Persze – talán most elmondtunk valamit, ami nem teljesen nyilvánvaló?

A tény az, hogy a kínai turizmus egy drámai változáson megy keresztül – akárcsak a többi kínai fogyasztási piac már az elmúlt 15 évben, és a legjobb tanács az, hogy hallgasson a józan eszére és lásson messzire anélkül, hogy múlt dogmáihoz ragaszkodna. 

Expenditures on outbound tourism

CSOPORTOS TURIZMUS

Hogyan kapták a rossz hírnevüket a kínai turisták 

Kína 1. generációs turizmusa igen kevés érdeklődést mutatott a helyi kultúra iránt, egy kínai kifejezéssel összefoglalva: 上 车 睡觉, 下车 拍照 („Buszon: alvás. Buszon kívül: Fénykép készítés")

Ez a fajta utazási módot a mohó utazási irodák tartották fent, akik preferálták a szokásos üzlet megtartását és nem voltak leleményesek ahhoz, hogy kifejlesszenek egy jobb szolgáltatást. 

Ennek eredményeképpen az utazó kínai turistát másodrendű turistaként kezelték. De ahogy Kína gazdagabb lett a kínaiak is gyorsan kifinomultabbá váltak. Bővíteni akarják látókörük, egyre inkább anélkül akarnak utazni, hogy körül lennének véve ezer más kínaival, és emellett szeretnék megtapasztalni a helyi kultúrát, művészetet, történelmet és ételeket. 

KELET-EURÓPA VIRÁGZIK

Ugyanakkor a kínaiak teljesen belefáradtak, hogy egy egyszerű kategóriába sorolják őket „szerezzük meg a pénzüket majd szabaduljunk meg tőlük”. Egész Nyugat-Európában a szolgáltatók boldogan megszerzik a pénzük – anélkül, hogy igazán barátságos és egyedülálló élményt ajánlanának nekik. 

Egyre és egyre több üzlet és szálloda – sőt ország – kezdi felismerni, hogy az új kínai turista is elvárja, hogy ugyanolyan bánásmódban részesüljön, mint a nagyra becsült ügyfelek. 

Ezek a trendek is táplálják a jelenlegi fellendülést a kínai turisták Kelet-Európába való utazásakor, ahol nem csak, hogy kevesebb kínai turistával találkoznak, hanem egy nagyon hálás légkör és versenyképes ár fogadja őket. 

Statistics
Europe

EZ NEM OLYAN BONYOLULT

A lényeg tényleg nagyon egyszerű: Ha a vállalata idegenvezető vezette csoportos turizmuson alapszik akkor, ami várható, hogy egyre alacsonyabb piaci szegmensbe tolódik. 

Ha ehelyett az egyre növekvő szegmensre alapozná, akik minőségi élményeket keresnek, akkor ez fog önre várni. 

Shanghai Junglenél elkötelezettek vagyunk, hogy kivételes utazási élményeket hozzunk létre az új kínai FIT számára – és hogy segítsük azokat a városokat, látnivalókat, szállodákat, üzleteket és éttermeket, akik ezt a nézetet vallják. 

The new Chinese tourist is no different from the rest of us:
They crave authenticity and a great travel experience - and they are willing to pay for it, but not too much.
Our mission is to help them travel beyond expectations.